Wednesday, June 07, 2006

 

Kielitunneilla

.


Kielituntien havaintomateriaalia. En pidä varsinaisia suggestopediakursseja, mutta kyllä kai monetkin muutkin kieltenopettajat kuin minä opettavat osan aikaa suggestopedisesti. Hands-on-material jää hyvin mieleen. Ikävä kyllä joidenkin mieliin omalla kielellä, mutta kuitenkin. Sama periaate kuin: "Ymmärsin kaiken - tosin väärin, mutta ymmärsin kuitenkin." No joo, ehe ehe. Leikki sikseen ja leikitään nukkekodin kalusteilla.

Kielitunneilla aikuisopetuksessa on ollut hyvinkin hauskaa ja opettavaista ottaa mukaan esineitä. Dollhouse furniture on elävöittänyt tuntejani esimerkiksi VTT:llä. Uskomatonta miten paljon asiaa tekniikan englannin miesvaltaiset ryhmät pystyvät heittämään keskusteluun kapistuksesta kuin kapistuksesta. Ihan helposti saa pidetyksi 90 minuutin tunnin vaikka tuosta pelkästä sängystä. Mittasuhteet, rakentaminen, vesisängyt, patjan valinta, tyynyn paksuus, prinsessa ja herne, lasten leikit, joululahjaksi nukkekoti, leikkimökit... Itse asiassa anoimme jonain vuonna 15 minuutin lisäajan tekniikan englannin ykkösryhmälle kun tunnit loppuivat aina kesken. Lisäaika oli hyvä mutta tunnit loppuivat kyllä edelleenkin kesken.

Siinä saa opetetuksi keskustelun lomassa monenlaista. Jos kieli on englanti, voi ottaa puheeksi joukkosanat kuten furniture. Ei voi sanoa yksi, eli siis ei voi laskea (uncountable) eikä voi tehdä monikkoa -s. We bought some furniture, huonekaluja eli kalustoa. Yksi huonekalu = a piece of furniture.

Sänky, vuode, a bed, en säng, das Bett, le lit, il letto, la cama.

Go to bed, fall asleep, have a dream, sleep, slept, slept, wake up, get up, Sleepless in Seattle, sleeping pills...


Comments:
Ciao Macchiato,

Come and see me on my other blog if you come this way. I only found your comment a moment ago.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?