Wednesday, March 15, 2006

 

TV:n lastenohjelmat

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Klikkailen sateliittitelevion kanavia. Parissa sekunnissa havaitsen millainen ohjelma on meneillään; poliisisarja, TV-kokki, saippuasarja... Aikuisten vetämät lastenohjelmat herättävät minussa närää. Kahdeksassa tapauksessa kymmenestä pöhköilmeiseksi muuntautuva aikuinen puhuttelee lapsikatsojia tai studiossa olevia lapsia kuin he olisivat käsityskyvyttömiä idiootteja. Aikuisen ääni kaikuu kumman tehostettuna tavallisia asioita ihmettelevänä: HYVÄNEN AIKA, TÄMÄHÄN ON HEVONEN! OLETTEKO KOSKAAN NÄHNEET HEVOSTA, LAPSET?

Pari hienoa poikkeusta osuu haaviin. Ruotsin TV:ssä esimerkiksi nautin lastenohjelmasta jossa naisella on käsinukkena ankka. Muistaakseni nainen on vatsastapuhuja joka esittää ankan puheen omansa kanssa dialogina. Espanjan TV:ssä näin kerran naisen ja miehen vetämän ohjelman missä he puhuivat normaalisti, asiallisesti ja ystävällisesti kirjoista studioyleisön lapsille.

Erikieliset lastenohjelmat ovat mainio idea kielitaidon kohentamiseen. Yksinkertaista arkikieltä (yksinkertaisille ihmiselle puhuttuja - heh). Siinä viikon vinkki kieltenopiskeluun tai kielitaidon ylläpitämiseen.

Lastenohjelmat ovat erinomainen tapa opettaa lapsille kaikenlaisia elämisen taitoja ja asioita. Kieli-ihmisenä särähti kerran pahasti korvaan kun mies selitti painokkaasti. “Lapset, tämä soitin on PASSO, kontraPASSO.” Muuten kyllä kannatan lastenteeveetä opetustelevisioksi.

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?