Wednesday, February 08, 2006

 

Ryhmät ja roolit

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Lukaisin aamunavaukseksi Tiina Kaarelan blogista lastun otsikolla Millainen ryhmätyöntekijä olet?

Tuli paljon miettimistä ryhmistä ja ohjaajista. Olen ollut ties minkämoisissa ryhmissä ja tiimeissä. Kieltenopettajana tietenkin ryhmien ohjaajana, mutta koulutuksessa ja opiskelussa myös ryhmien jäsenenä.

Johtotähtenä tulisi pitää ryhmän tavoitetta ja miten siihen parhaiten päästään, oli sitten kyseessä työprojekti, opintosuoritus, kriisiterapia. Juttua edistää hyvä johtaja, opettaja tai ohjaaja. Se millainen tunnelma saadaan aikaiseksi on hyvin ratkaisevaa. Osallistujien yhteistyöhalukkuus on selvästi edistävä tekijä.

Hidastaviksi tekijöiksi listaisin epävarman tai liian hallitsevan vetäjän, sen että on yksikin torjuva osallistuja, joka ottaa asiakseen vastustaa kaikkea. aneemiset osallistujat jotka eivät halua alunperinkään osallistua, sen että jotkut eksyvät varsinaisesta tavoitteesta ja keskittävät energiansa esimerkiksi häiritseviksi kokemiensa ryhmänjäsenten luonteeseen.

Opiskeluajalta muistan sen kun opiskelijat jaettiin ryhmiin ja annettiin tehtävä mutta ryhmällä ei ollut vetäjää. Noissa tilanteissa lähdettiin annetun tehtävän pohjalta suunnittelemaan mitä tehdään ja miten toimitaan. Joku taisi aina nousta ryhmän vetäjäksi. Ryhmätyöt piti lopuksi esittää kaikkien edessä ja siihenkin joku yksilö nousi tai nostettiin. Osa ei olisi mistään hinnasta suostunut yleisön eteen.

Täytyy mennä. Yksityisoppilas saapuu kohta. Meistä on muodostunut toimiva tiimi. Hyvä fiilis, nauramme paljon, vuorovaikutus toimii, autamme toisiamme ja kuljemme samaa päämäärää kohti. eli hänen kielitaitoansa. Homma etenee vauhdilla koska mukaudun hänen kykyihinsä ja toimin hänen lähtökohdistaan. Hän on motivoitunut koska tarvitsee englantia työssään. Minä olen motivoitunut koska opettaminen on elämäntehtäväni ja tunnen että minua tarvitaan.

Comments:
Cara Rita,

jos klikkaat blogissani otsikkoa, voit selaimen osoiteriviltä kopioina tarkan linkin puheena(si) olevaan postaukseen. Tässä tapauksessa linkki on: http://www.tiinakaarela.net/?p=44

Sinun blogissasi linkki löytynee tuon #-merkin alta, joskus myös klikkaamalla Comments tai "Permalink", mitä näitä nyt onkaan...

On ystävällistä linkittää tarkasti, koska uusien postausten jälkeen lukija joutuu etsimään puheena olevaa juttua.

Muuten kiitos taas blogistasi! Kiitän tarkemmin blogissani, koska tästä on enemmänkin sanottavaa.
 
Tuhannet tänkjuut opastuksesta, sekä blogikirjoituksestasi. Korjasin tuon linkin - nyt kun osaan!
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?