Thursday, February 02, 2006

 

Greyhounds and Alsatians

A dog, en hund, el perro, le chien, il cane, der Hund, koira, säg (persiaksi)

Schäfer, a German shepard, an Alsatian, un cane lupo, susikoira

A friend of mine, Carolyn, went to a restaurant, looked at the menu and couldn't stop laughing when she read "Alsatian pot" on the menu. She thought of a poor dog in the pot. Elsassin pata ruokalistalla muuntui englantilaisen ystäväni mielessä saksanpaimenkoirapadaksi.

Toinen hauska erilainen tapaus oli ystäväni Marjatan lapsenlapsi joka puhui saksenpainonkoirasta. (Tihihii)

Kiitos kommenttiboksiini saamastani infosta koskien vinttikoiria. Luin siitä kiinnostuneena että ruotsin vindhund antaa suomeen sanan vinttikoira. Silloin siinä on jotain järkeä. Tuulen nopeudella viilettävä koira. Toinen juttu joka avasi tajuntaa oli että irlannin susikoira on vinttikoira. (Jos käsitin oikein.) Skannasin heti päässäni yhden näkemäni irlannin susikoiran - Toden totta; se on aivan kuin vinttikoira. Ihme miten lumoavan näköisiä olentoja pitkine kuonoineen ja koko olemuksineen.

Sanat voivat olla hyvin tärkeitä siihen miten näemme ja miellämme maailmaa.

Comments:
Nyt kahdeksan kuukautta toisella kielialueella toimineena en voi kuin nyökytellä voipuneesti. Prosessori on kovilla, kun maailma muuttuu kielen mukana. Ja se 30 % ällihävikki on tosiasia operoitaessa vieraalla kielellä... toisinaan tuntuu itse asiassa, että älliä on jäljellä enää tuo lukema.

Irlannin susikoirat ovat äärettömän hienoja ja pääsääntöisesti myös äärettömän hienoluonteisia otuksia. Saisipa joku jalostettua niistä hiukan pitkäikäisemmän version!
 
Saksan paimenkoira = pastore tedesco. Kuultu myös nimityksenä uudelle paaville Benedictus kuudennelletoista, arvaa naurattiko (melkein parempi kuin Natzinger)!
 
I am not entirely sure abot any of this, but I am going to say yes on the matter.
 
Oikein ymmärsit. Ryhmään 10 eli vinttikoiriin (mm. Kennelliiton papereissa) kuuluvat:

afgaaninvinttikoira
azawakh
englanninvinttikoira
espanjanvinttikoira
irlanninsusikoira
italianvinttikoira
puolanvinttikoira
saluki
skotlanninhirvikoira
sloughi
unkarinvinttikoira
venäjänvinttikoira
whippet

(Sinällään turhaa nippelitietoa, mutta kun kotona loikoilee ko. ryhmän koira... :)
 
Aah, kiitti teille kaikille! Paola, se teidän koira on ihana. Katja, hauska juttu! -t erikoinen nimike - lieneekö suomen kielen monikon pääte -t, vai englannin kielen -ed päätteen ääntäminen vai mikä ihme? Ja missä mahdat sijaita?

Mr Mystic, I wrote about dogs and why greyhounds are called what they're called in Finnish. I added some parts in English because I was hoping you might drop in. Since you hadn't posted anything, I went to read Radmila's blog. It was excellent. She wrote about fixed marriages. Hasta luego.
 
Meilläkin lojuu kotona yksi vinttikoiriin kuuluva otus. Jännä juttu, mutta kaikki eläinlääkäritkään eivät erota "susikoiraa" eli saksan paimenkoiraa irlanninsusikoirasta. Monta hauskaa ja vähemmän hauskaa tilannetta on syntynyt, kun eläinlääkäri on luullut kuulleensa "susikoira" ja vastaanotolle onkin ilmestynyt kaksi kertaa isompi otus. Kerran jopa koiran henki oli siitä kiinni, kun maalaistumpelo eläinlääkäri antoi "susikoiralle" lähetteen Helsinkiin pieneläinklinikalle mahalaukun pullistuman hätäleikkaukseen. Oli muuten ensimmäinen ja ainoa kerta elämässäni, kun olen tarkoituksellisesti ajanut autolla ylinopeutta kaasu pohjassa. Näin jälkikäteen siitäkin saisi hauskan tarinan, mutta silloin ei oikein naurattanut.
 
Kivoja pohdintoja nimietymologiasta :-) Oikeasti pelkkä pikkutee näytti typografisesti niin yksinäiseltä, että laitoin säälistä viivan eteen. Itselleni aiemmin vieras kielialue sijaitsee ihan kotimaassa. Nyt on tämäkin aukko omassa sivistyksessä paikattu!
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?