Monday, January 16, 2006

 

Vihan ilmaiseminen

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Arkiterapeutti Kops tuumailee kirjoituksessaan käsitettä viha. Vihaista käyttäytymistä ja vihan ilmaisemista voi miettiä kulttuurin ja kasvatuksen kannalta. Käyttäytyminen voidaan nähdä opittuna tai kapinointina. Terapeuttien vastaanotoilla käy todennäköisesti masentuneita, masennettuja, alistettuja, huonosti voivia ihmisiä joilta oma tahto on viety pois, eivätkä ihmisparat tiedä keitä ovat tai miten saisivat elämää hallintaansa. Toisaalta siellä käy väkivaltaisia tapauksia jotka eivät saa raivoaan kuriin. Jätettäköön ne nyt Kopsille, joka kopauttelee kepillään herätyksiä. Minä kirjoitan kieltenopen ja kasvatustieteilijän ajatuksin.

Rita Maestan karttakeppi osoittaa maailmankartalta Kaukoidän kansoihin ja latinalaisen maailman alueisiin. Kerrotaan että kiinalaisten kasvot eivät ilmaise tunteita. Miten voi pinnalta arvata onko ihminen vihainen vai iloinen, jos ei ole ilmeitä eikä eleitä? Kielenkäytöstäkin puuttuu sana “ei”. Sitten taas toisaalla kuuluisa latinalainen temperamentti ihannoi tunteenpurkauksia. Ulkopuolisesta näyttää että tunteita suorastaan liioitellaan. Italiassa on teatteria vähän joka kadunkulmauksessa. Tunteet kuohahtavat ja sammuvat. Sojotetaan karttakeppiä tänne Pohjolaankin, missä väitetään kättä puristettavan nyrkkiin vain taskussa. Nyrkit puhuvat neljän seinän sisällä ja kirveskin heilahtaa. Kuka olisi arvannut? Hän oli niin rauhallinen hiljainen ihminen.

Kasvatuksella saa paljon aikaan. Perinteinen saksalainen kasvatus jonka tulos Hitler oli, putkahtaa mieleen, samoin sanonta “väkivalta synnyttää väkivaltaa”. Ja kuitenkin ihmiselle on annettu vapaa tahto...

Comments:
Saksalaisesta kasvatuksesta ja omasta tahdosta tuli mieleen Rudolf Steiner, joka kehitti totalitaristisen, mutta näennäisesti vapaan koulujärjestelmän. Opin takanahan piileksii aate ihmisen jaloudesta, eikä ihan niin kaukana rodunjalostuksesta ole tuo.

Ideana on kasvattaa lasta huomioiden hänen vahvuutensa ja lahjansa. Ikään kuin tuottaa alansa parhaita yksilöitä. Siinä sivussa jätetään perusoppiminen lapsen omalle harteille ja oman mielenkiinnon varaan. Arvioinnit ovat numeroiden sijasta sanallisia, joten todellista edistystä tai edistymättömyyttä on vaikea vanhempien nähdä.

Tiedän eräänkin kolmasluokkalaisen, joka ei osaa lukea eikä kirjoittaa, mutta äitinsä mielestä lapsi on nero. Näin voi ehkä ollakin, mutta silti arveluttaa. Eräs aikuinen steiner-jugend ei tiennyt miten aurinko, kuu ja maa kiertävät toisiinsa nähden, mikä mielestäni kuuluu ihan perustietoihin. Voi olla että olen tiukkapipo.

Steiner-lukiossa tämän koulutusjärjestelmän nerokkuus kasvaa täyteen kekseliäisyyteensä. Tuo lukioista ehkä jaloin tuottaa eniten läpäistyjä ylioppilaskirjoituksia. Se tekee sen siksi, että kolmannella luokalla kaikki saavat päästötodistuksen ja neljännelle päästetään ne, joitten uskotaan kykenevän suorittamaan yo-tutkinto. Ja tämä on valtion hyväksymä koulutus.

Ehkäpä hyökkään Steiner-aatetta vastaan omassa blogissani joku kerta. Joku saattaa haluta kommentoida tätä jo nyt, mutta koitetaan muistaa silti tämä Ritamaestran alkuperäinen hyvä teksti. Tämä oli minun oma vihan ilmaisuni Steiner-aatetta vastaan.
 
Kirjoitit, että kasvatuksella saa paljon aikaan. Totta. Mutta myös pahaa, niin kuin tiedät.
Mistä se vihamielisyys tulee?
Miten paljon välinpitämättömyyttä, mitätöintiä, väkivaltaa, hylkäämistä, pettymyksiä, estämistä, pakottamista...mitä kaikkea saattaakaan olla agressioiden takana. Missä kohtaa on se raja joka ajaa ihmisen epätoivoisiin tekoihin, joko ulospäin suuntautuvaan agressioon tai käänteisesti sisäänpäin kääntyvään -mm. masennukseen? No jos sen täsmällisesti tietäisimme olisimme "viisaita"!
 
Niin, kyllä tuossa Rita Maestran kirjoituksessa niin lukee että kasvatuksella saa paljon aikaan, ja se pitää sisällään sekä hyvää että pahaa.

Aikaansaaminen ei tarkoita vain jompaa kumpaa.

Huomattakoon että kasvatettava kasvaa itsekin ja hänellä on ainakin periaatteessa oma tahto. Ihminen on arvoituksellinen kokonaisuus synnynnäistä, kasvatuksen ja kasvamisen tulosta.
 
Vedän Nettieroseminaareja (ks. http://www.eroperhe.net/) ja siellä eräs tärkeä "kuutio" on juuri viha. Tämä ilta herättää aina hyvin paljon keskustelua ja selvästikin potkaisee kurssilaisia eteenpäin erotyössään.

Ainakin naisille vihan ilmaisu on (Suomessa vaikeaa), koska se koetaan aggressiivisuutena - vaikka siitähän ei mitenkään välttämättä ole kysymys. Kilteiksi tytöiksi kasvaminen vaatii sekin veronsa, se maksetaan sitten yleensä parisuhteessa.
 
I totally agree.
 
Hello Mystic

My latest posting is about raising children. I'm glad you agree, ha ha!

Tiina,

Himskatin mielenkiintoista! Kävin katsomassa systeemejäsi. Pidän itsekin nettikursseja, mutta ne eivät ole vielä noin pitkälle vietyjä.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?