Tuesday, January 31, 2006

 

Viestintä ei yleensä onnistu

Yksi nykyajan haaste on saada viesti menemään perille. Informaatiota, tiedotetta, viestiä tuppaa tuutin täydeltä paperilla, sähköisesti, puhelimen kautta, televisiosta. Pahin infoähky saa ihmisen sulkemaan lopulta kaiken tietoisuudestaan.

Huomaan itsestänikin että en enää jaksa vaivautua lukemaan pitkiä meilejä, elleivät ne sisällä jotain todella kiinnostavaa asiaa. Hion ja hion itse lähettämiäni meilejä jotta ne olisivat mahdollisimman helppolukuisia. Pyrin laatimaan kielikoulutuksen oppimateriaalin sellaiseksi että kurssilainen haluaisi lukea sen ja että sen sisältö menisi perille. Yritän puheessani esittää asiat selkeästi, koska tiedän että ihmiset eivät jaksa kuunnella kauan, vaan harhautuvat helposti omiin ajatuksiinsa.

Välillä tuntuu että ponnistukset ovat turhia. Liiallisten ärsykkeiden ja tehtävien kuormittamat ihmiset lukevat ja kuuntelevat uneliaasti osateholla ja muuntavat viestin oman mielensä ja ajatusmaailmansa mukaiseksi. Sanoin kerran englannin tunnilla: "Meillä on tässä ryhmässä venäjänkielinen kurssilainen." Aioin jatkaa toteamalla miten usein meillä oli tilaisuus venäläisen kurssilaisen avulla tajuta että on muutakin kuvakulmaa englannin opintoihin kuin suomenkielisen. En saanut koskaan tarjota ajatustani siitä miten antoisaa seuraa venäläinen opiskelija oli muille kun yksi kurssilainen alkoi suureen ääneen julistaa: "Juu, ja saa olla täällä. Meistä kukaan ei vastusta hänen mukana oloaan..." Sanojeni viesti muunnettiin joksikin aivan muuksi kuin mitä olin tarkoittanut. Olin järkyttynyt.

Muistan viestinnän opinnoistani vuosien takaa seuraavan. Viestinnän ensimmäinen perussääntö:

VIESTINTÄ EI YLEENSÄ ONNISTU. PAITSI SATTUMALTA.

Comments:
Btw-heissan,

Minut neuvottiin tänne Ikkunaiineksen blogista. ;)

Osaatko sanoa, mikä on kukkahattutäti englanniksi, miten britti sen käsitteen ilmaisisi?
 
I am back! Joten kommentoin.

Viestintä ei onnistu? Mikä tekee viestinnästä onnistuneen? Itsekin sanoit, ettet jaksa lukea pitkiä viestejä missä ei ole mitään sinua kiinnostavaa.

Ei kai ole viestinnän vika, jos ihmiset ovat jo kuullut asiasta aikaisemmin? Ehkä ihmiset ovat nykyisin tietävämpiä kuin ennen?

Nykyaikana onkin pakko koko ajan kertoa jotain uutta ja tuoretta! Tai vanha asiat pitää kertoa uudella tavalla.

Onko sinulla infoähky? Taisitkin jo tuolla minun kommenttilaatikossa sanoa, ettei sinulla onnistuisi lukulakko. Mutta ehkä se olisikin lääke infoähkyyn? Kirjoitin äsken kokemukseni lukulakosta blogiini.
 
Viestintä ei onnistu - minkä juuri todistit. Tuo ei ollut pointtini nimittäin. Hah hah haaa! Mutta IHANAA kun olet palannut. Lähden heti käymään blogissasi.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?