Sunday, January 08, 2006

 

Pizzaa vai pitshaa?

Olen jo jonkin aikaa käsittänyt sen mikä vaikutus näkömuistilla on ajatteluumme. Se sekä helpottaa kieltenopiskelua että vaikeuttaa sitä.

Kerran tuli puhetta Andrea Bocellin cd:stä nimeltä Romanza. Yksi suomalaisesta seurueestamme sanoi sen zetan kohdan jotenkin kummallisesti huulet töröllä, mikä jäi minua jälkikäteen epämääräisesti vaivaamaan.

Viime vuonna pidin italian kurssin ja jonkiasteiseksi järkytykseksi totesin että suomalaiset ääntävät sen minkä z:ksi mieltävät t + suhuässän tapaisena. Täysi yllätys ja ihme minulle. Italian z on hyvin “ohut”, sanoisinko kuten ts suomen sanassa “itse”. Kurssilaisilla meni huulet kummasti tötterölle italian sanoissa calzone, pizza jne jne.

Suomen sanat vatsa, itse ynnä muut hoituvat “normaalisti”, ilmeisesti koska puhujan ajatuskuplassa on kuvana ts, mutta heti kun ärsykkeeksi tulee z-kirjain, huulet vaan törölle ja pitsa muuttuu pitshaksi. Silti vatsa ei ole vatsha. Suomen kielessä ei varsinaisesti edes ole suhuässää eikä tietääkseni tuota äsken mainittua kummastelemaani äännettä, ja kuitenkin se siellä kuuluu (?), mäjähtämällä kajahtaa vaikka suomen kieli on mielestäni yleensä ryhditöntä ja velttoa sekä konsonanttien että vokaalien osalta, ja sitä voi puhua vaivautumatta suurempiin huulien liikkeisiin.

Lukekaahan Euroopan reunalla (sivulinkkini kautta) 6.1. lastu, niin saatte lisätietoa siitä miten espanjaa taitava korva “suomalaisen pizzan” havaitsee. Tajuatte mitä pizzassa - öh - tuli sanotuksi... Pitsaa vai pitshaa? Pastaa vai pas...

!Hasta lasagna!

Comments:
Lo entendi todito, como si un bebé me estuviera hablando....que interresante tu blog.....
 
Muchas gracias por comentar mi blog aqui en Finlandia. Me entendiste porque tienes una imaginación. Tu blog es interesante también.
 
Sopii tulla kuulemaan lecceläistä dzetaa, sen on jo kolmevuotiaskin oppinut isän suureksi kauhuksi! Siitä ei pääse eroon sitten millään, sen täräyttävät suustaan nk. intelligentsian edustajatkin... ja kauhistelevat sitten omaa ääntämystään TV-haastattelua kuunnellessaan. Varmaankin espoolaiseen ässään verrattava vitsaus :)
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?