Wednesday, January 04, 2006

 

Kieliä netissä

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Opetan englantia netissä. Opiskelumuodosta puuttuu fyysinen kosketus, katsekontakti, kuuloaisti... Opetan ääntämistä selittämällä. Kerron esimerkiksi että englannin w-äänne ei ole v vaan kuten u suomen sanassa “kauan”. Luotan kurssilaisten älyyn, päättelukykyyn, oivalluskykyyn tiettyyn rajaan asti. Lähetän tehtäviä, he vastaavat, vastauksista saan todennetuksi menikö oppi perille. Vastaukset osoittavat joskus että kysymystä ei ole luettu kunnolla. Toisinaan vastaukset osoittavat että kysymys oli huonosti laadittu jolloin se käsitettiin väärin. Palaute ja vuorovaikutus vievät kurssia eteenpäin. Kieltenopiskelu on erittäin suuressa määrin ajattelemalla tapahtuvaa prosessointia.

(Katso tuosta sivusta Pretty Polly, sieltä linkki Nettienglanti, jos haluat lukea kuvauksen tammikuun puolessa välissä alkavasta keskitason kurssista. )

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments:
Oletko harkinnut esimerkiksi nettipuheluiden käyttöä niiden oppilaiden kanssa, joilla on siihen mahdollisuus? Helpottaisi varmasti ääntämisen harjoittelua.

Toisaalta joitakin ääntämisharjoituksia voisi tarjota myös ladattavina äänitiedostoina. Niitä voisi sitten vaikka kuunnella mp3-soittimella työ- tai koulumatkalla.
 
Hello

Minulla on mahdollisuus teknisempään opettamiseen, mutta se ei ole minua. Olen kehittänyt ihan omat systeemit.

Enimmäkseen toimin lähiopettajana. Nettiopiskelu on olosuhteiden pakosta keksitty ratkaisu niille opiskelijoilleni joille työpaikan kielikurssi ei kiireen vuoksi ole mahdollinen. Koeajoin syksyllä pilottikurssin opiskelijoille jotka jo tunsin ja otin siihen oheen muutamia tuntemattomia ihmisiä siivelle. Kaikki osasivat jo enkkua. Uuden kielen alkeisiin en misään tapauksessa suosittele, mutta tämä kurssi oli tosi kiva. Kertoilen myöhemmin lisää.
 
Ai niin, piti vielä sanoa että kaikkiin kursseihini kuului syksyllä myös sähköpostitse saatavat vinkit kuunteluun ynnä muuhun opiskelua tukevaan toimintaan.
 
Mutta on sinulla varmaan muutama tapaaminen kurssin aikana? Tähän varmaan voisi sijoittaa niitä ääntämisjuttuja?

Itse kun tein virtuaalikurssia, suunnittelin sen niin, että siinä oli kolme tapaamiskertaa. Ajattelin niin, että pelkkä virtuaali ei ehkä riitä, vaan pikkuisen kosketuspintaa.. :))
 
Syyskuusta jouluun pitämäni nettikurssin oppilaita olin opettanut pari vuotta livenä, eli tunsin heidän tasonsa, oppimistyylinsä jne. Muutaman mukaan ottamani tuntemattoman kurssilaisen testasin sähköpostitse haastattelemalla ja pyytämällä pari suoritusta. Lähiopetuskurssilla en näe osallistujien kirjallisia taitoja, netissä taas en kuule heidän puhettaan. Kielitaito koostuu tavattoman monesta osasta. Hulluhan niitä kaikkia luulisi voivansa yhteen osioon sovittaa. Minun perusideani tuon opetuskokeilun takana oli että otetaan iisisti, asia kerrallaan tämän kaaosmaisen kiireisen maailmanmenon vastapainoksi, ja etsitään omat aivot käyttöön eikä passiivisesti heittäydytä vietäviksi.
Alkuidea oli antaa tukea itseopiskeluun, ja sellaisena se onnistui itse asiassa vähän paremmin kuin mitä olin olettanut. Siihen kuului mm. oikeus kirjoittaa opettajalle meili englanniksi kerran viikossa, ja ihmeekseni sain niitä meilejä aika paljon. Hah hah. Nyt aloittamani kurssi on tosi pelkistetty. Tehtävät ovat lyhyitä, mutta sellaiset toimivat parhaiten edellisellä kurssilla, joten jatkan sitä mikä toimii.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?