Monday, January 02, 2006

 

Blogisanasto

Tapasin ystäviäni blogosfäärin ulkopuolella. Päivälliskutsujen pöytäkeskustelussa kertoilin miten bloggaaminen on kartuttanut sanavarastoani. Opintomatkallani olen saanut haaviini suomen kielen sanoja "öyhötys", "länkytys", "sälä".

Keskustelukumppanit hämmästelivät niitä. Muita tuliaisia matkoilta ovat "meemi" ja "haarakiilakonttori", joskin jälkimmäinen on uskoakseni yhden kirjoittajan oma luova älynväläys. Täällä voi mielin määrin luoda omaa kieltä ja omaa maailmaa.

Päiväkirjan pitäjät nimeävät usein blogilleen jonkin genren, kuten "haircut", "sunäitis", "ajatuksenvirta" tai "erektus". Täällä "haircut" merkitsee ilmeisesti päiväkirjaa joihin kirjataan arkisia tapahtumia kuten hiustenleikkuu. "Sunäitis" genresta näyttää olevan erilaisia käsityksiä. Idea "erektus" käsitteen takaa ei ole selvinnyt minulle. "Ajatuksenvirrasta" minulla on hyvin erilainen kuva kuin mitä sitä mainostavilla bloggaajilla on. Se tarkoittaa täällä varmaan jotain ihan muuta kuin silloin kun opiskelin yliopistossa kirjallisuutta ja tutustuin "stream of consciousness" kirjailijoihin.

Opintomatka halki Blogoslavian jatkuu. Meillä kaikilla on lukijoita. Vaihdamme mielipiteitä, omaksumme ideoita toisilta, annamme kortemme kekoon, levitämme positiivista tai negatiivista ilmapiiriä, kirjoitamme vuorovaikutuksessa muiden kanssa, jaamme kokemuksia. Tunnen viihtyväni täällä mainiosti! Viihdyin myös ulkomaailmassa eilen mitä parhaiten. Menu ruokineen ja juomineen kutsuilla oli ylimaallinen elämys itsessään, mutta silti parasta antia oli keskustelu ja ihmisten seura.

(genre = kirjallisuuslaji)

(This posting was about the special vocabulary of the blogosphere.)

Comments:
Hih, minäkin ulkosuomalaisen yli 10v irtiotolla äidinkielestäni "opiskelen" suomea sujuvasti.

"Herkutti" oli tuo mitä kans ihmettelin, vaikkei siis ole edes suomea. Nolotti vaan kysyä, onneksi kehtasit puolestani !

Sun Äitis tosin on blogistanin äitihahmo joka "paimentaa" omalla tavallaan blogilapsosia. Suositeltavaa luettavaa ; havittelen itsekin joskus saavani tuon Sun Äitis Suosittelee -lätkän, joka on yliveto design-juttu.

Bonne et heureuse année 2006 !!!
 
Herkutti on hyvä!
Kävin blogissasi. Tosi söötit pikkukundit, ja aina elämys kun postaukset voi lukaista myös ranskaksi.
Siis onko Sunäitis lätkä joku palkinto?
 
En ole vielä uskaltanut/rohjennut kysyä ; ymmärtääkseni ne joilla se on blogissa ovat Sun Äitis suosikkeja... joskus kun olen saanut liudan "hienoja" blogituksia omaani, saan ehkä aikaiseksi kysyä lätkää....

Olen kyllä kommentoinut pari kertaa Sun Äidilles, muttei ole ainakaan näillä eväillä tullut tarjousta.

*ujo piimä*
=D
 
No minua ei turha ujous vaivaa, tyttöseni. Kysäisen kun osun siihen blogiin seuraavan kerran. Ehkäpä saan Sun isoäitis-lätkän jos otan päämääräkseni päihittää Sun Äitis lätkät. Ei vaan, en ole tippaakaan kilpailunhaluinen. Pelkkä vitsi, eikä edes hyvä sellainen. Sun Äitis on oivallinen blogi, ja muitakin olen taas löytänyt niin monta että päätä huimaa. Mistä lukuaika kaikkiin?

Oho, olen Kopsiksi kirjaantuneena. Ei kai se mitään... Kopsissa on tänään koirapsykologiaa kommenttiboksissa.

Rita Maestra
 
Its all Finn to me.
 
Juu, Blogistaniassa onmonia sananikkareita ja täällä on ihan uusiasanoja laajassa käytössä, mikä ilahduttaa sisäistä suomenkielenrakastajaani.
Haarakiilakonttori tuli siitä, kun olen sukkahousurajoitteinen ja sukkahousuista on ollut paljon keskustelua blogissani(kohta täytyy taas aloittaa sukkahousuvalituspostaus).

Tuossa alemmassa postauksessasi Iranista ja kielestä, tuli kysyttävää: onko persiankieli sama kuin farsi? Onko se englanniksi sama jätkä (Persian)?
Se, mitä olen kuullut iranilaisten puhuvan on todella kaunista.
-minh-(joka aloittaa taas kerran espanjanopinnot..)
 
Mr Mystic,

It's good of you to come and see me even though I write in Finnish! Gracias.

Hola Minh,

Lueskelin juuri espanjan kielioppia kun torstaina opetan espanjaa. Mr Mystic is Spanish originally, byhteway. He lives in Canada and has a Finnish wife. Sivulinkistä pääsee käymään.

Persian is the same as Farsi, yes. My two absolute favourites are Farsi and Spanish. Dos lenguas muy hermosas.
 
Minäkin nautin Blogoslaviasta (tai Blogistanista) löytämistäni uussuomen sanoista, vaikka välillä olen pihalla kuin lumiukko...

Suomen kielen elinvoimaisuudesta ei huolen häivää! Polkkaaminen ei tosin sovi duuhuni, se kuulostaa ... ratikalta. Blogaan jatkossakin, ja liikennevälineen nimi on spora.
 
Herkutti voisi viitata Herkkuun ja hänen ilmoitusluontoisiin asioihinsa. Blogin nimi on Herkun ilmoitusluontoiset.

Täällä on tosiaankin ihan omalaistaan suomea. Toisinaan tekisi mieleni käyttää sitä irl, mutta koska joutuisin kuitenkin selittämään bloggaamattomille tuttavilleni sanontojen merkitystä, olen luopunut ajatuksesta :)
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?