Thursday, December 01, 2005

 

Telenovela

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Espanjaa puhuva maailma tuntee television romanttiset sarjat joita kutsutaan nimellä telenovela. Otin 7 - 8 vuotta sitten tavakseni seurata niitä kesälomalla satelliitti-TV:stä. Mainioita espanjan opintoihin, koska niissä puhutaan paljon, ja saippuasarjojen tapaan niitä lähetetään joka arkipäivä. Ensimmäinen josta näin pätkiä oli nimeltään Abigail. Ymmärsin sanan sieltä, toisen täältä, mutta juuri se siinä olikin niin eksoottista ja jännittävää. Sitten alkoi Te sigo amando (= I Still Love You) jota nauhoitin oppiakseni tehokkaammin. Kiivasluontoinen ranchin omistaja Ignacio piti peonit ja perheen ojennuksessa ruoskalla viuhtoen pyörätuolista käsin. “!Cobarde! No tienes pantalones! hän sätti muita. (Suora suomennos: Pelkuri! Sinulla ei ole housuja!)

Seuraavana kesänä katselin nauhalta sarjaa Esmeralda. Siinä oli upea vesiputous ja Meksikon luontoa. Opin hurjasti lisää espanjaa ja pääsin lomatunnelmiin. Yhtenä vuonna täydensin espanjan opintojani, minkä jälkeen olen saattanut seurata Espanjan TV:tä vaivatta.

Kiinnostava piirre että telenovelan sankarilla on yleensä kaksiosainen nimi jota toistellaan ahkerasti ja antaumuksella. José Armando, Pedro Luis, Fernando José... ei mitään tarvetta lyhyempään lempinimeen kuten Kake tai Make tai Jussi. Kai se romantiikka kärsisi. Eivätkä latinot voisi olla yhtä romanttisia savon kielellä, arvelen.

Nyt on kesken venezuelalainen (lalalaa) El secreto de amor. Romanttinen sankari Carlos Raul.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?