Monday, December 05, 2005

 

Saisinko tulkin?

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Mitä ihmettä tarkoittaa moderointi, kysyy turisti blogeissa? Jos se oli minulla päällä viime viikon mihin ne kommentit menivät joita en saanut? Toinen kysymys: Mitä tarkoittaa haircut blogikielessä? Jos blogin kuvaustekstissä lukee että se kuuluu luokkaan Sunäitis, oletan englannin kielen perusteella (Your Mother) että se viittaa riidanhaastamiseen. Pysyn varmuuden vuoksi poissa noista osastoista.

Jos on joskus ohimenevästi sellainen luulo että osaa hyvin kieliä, se luulo karisee täällä nettimaailmassa. Netin sanasto ei hetkessä avaudu ulkomaalmasta tulevalle. Joitakin termejä en käsitä, joitakin tiedän vain englanniksi, kuten computer illiterate tai sidebar. 10-vuotiaat surffailevat netissä kuin kotonaan ja käyvät isovanhempien kanssa keskustelua joissa tarvitaan tulkkia, otaksun. “Mikä ihmeen bitti?” kysyy isoisä. “Mikä on resoluutio?” “Mikä on kirnu?” kyselee lapsenlapsi. “Ai jaa, mutta minäpä googeloin sen. Älä nouse suotta siitä edestakaisin liikkuvasta oudosta tuolista, jossa on tuollaiset kaaret alla.”

Minulla on lapsuudesta asti ollut englantia elämässäni. Olenhan television kasvattamaa sukupolvea. Tulee tilanteita jolloin suomea ei ole hallussa. Kun sain kännykän ja aloin sitä käyttää, sen kieli oli suomea 10 minuuttia ennen kuin sain vaihdetuksi. Sen 10 minuutin aikana ehdin luulla kadottaneeni todellisuudentajun. Kännykässä luki “pitoon” jota en voinut käsittää. Olin yrittänyt soittaa Erkille. Oliko hän lähtenyt pitoihin ja jättänyt viestin jälkeensä? Huh mikä helpotus palata englannin kieleen. Tietenkin puhelu oli “on hold”. Kyllähän minä nyt SEN käsitän.

Yksi mikä englannin opettajaa huolestuttaa nettisukupolvessa on tuo samainen 10-vuotias joka lukee näyttöruudulta englantia suomen ääntämisellä. REPLY on selvä muuten mutta mikä se RI’PLAI on? Videoissa on REPLAY, eikä noista kahdesta sanasta tule selvää sen lapsen kanssa puhuessa. Oma ratkaisuni tuohon on englannin ääntämisen nettikurssi jota kehittelen ja alan keväällä vetää. Tähän sotkuun on tultava jotain selvyyttä, niin totta kuin olen kieltenopettaja!

- Kirjoittaudun ulos - I’m signing out - And I’m logging out... er eli ööö... suomeksi? Loggaannun ulos?

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments:
Kirjaudun ulos...
 
Itse laitoin myös moderoinnin päälle, ja unohdin sitten tarkistaa, oliko tullut kommentteja...Siis blogisi asetuksissa otsikon "posting" alta toisella otsikolla "moderate comments" löytyy kommentit, joita et ole hyväksynyt ja/tai muokannut.

Haircut on blog, jossa puhutaan arkipäivän tapahtumista (siis esim. parturilla käynnistä).

Opettelen itsekin käyttämään suomea myös tietotekniikka-ympäristössä; onhan se nyt kumma jos ei omaa äidinkieltään tajua!
 
Kiitos molemmille kommentoijille avusta!

Onko siis niin että sign out = log out?

Lähden katsomaan löydänkö Sarin osoittamat kohdat Bloggerista. Kiva muuten että olet tullut takaisin. Kävin jo muutamaan kertaan blogiisi kurkkailemassa.
 
Juu sign out = log out...

Sunäitis-luokitus tarkoittaa että on Sun Äitis suosittelema ; aika hauska bloginimi sinänsä, tulee kivoja sanaleikkejä tai -käänteitä.

Ranskaksikin "ta mère" on riidanhaastamisilmaisu, muttei ymmärtääkseni tässä yhteydessä.

Blogikieli on aivan oma lajinsa ; se pitää opetella kuten muutkin. Esim en osaa blogata ranskaksi kun en seuraile ranskalaisia blogeja, vaikka muuten ranskan kieli tulee arkikäytössä sujuvammin kuin äidinkieli - noloa mutta niin vain on.

Onneksi saan paasata ipanoille suomea !

=)
 
Otankin kaksikielisyyden puheenaiheeksi jonain päivänä kirjoituksissani. Olen jo vähän luonnostellut tekstiä. Sinulla lienee paljon esimerkkejä aiheesta.
 
Juu yritän kasvattaa kahta kaksikielistä ; toistaiseksi tuloksena yksi kieli toisella pojista... heh. Isomman miekkosen kohdalla olen luopunut suomentunneista ; kunhan kertailisi vähän kouluenkkuliaan edes !

Joskus alkaa jo tulla hauskoja sammakoita esikon suusta - sanonta osuu nappiin näin ranskiksien kohdalla.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?