Friday, December 02, 2005

 

Onk mul kukka soittanu?

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Selitin VTT:n alkeisenglannin ryhmälle miten englannin kielessä ei lausuta konsonantteja pitkinä vaikka kirjoitetaan. Difficult on /difiklt/ja bottom on /botm/ Kuulostaa ihan ruotsilta kun joku yrittää sanoa bottom pitkällä t:llä. No tuota juttua luennoin siinä opiskelijoille ja kerroin miten englanninkielisille on vaikea tehdä ero suomen lyhyiden ja pitkien konsonanttien välillä; onko laki vai lakki, tuli vai tulli. Huomautin miten itsestään selvää meille suomenkielisille on erottaa pitkä ja lyhyt konsonantti. Tulipa taas muistutus vaillinaisista tiedoistani kun oppilas Lean tuolista kuului jämäkkä: Ei pidä paikkaansa. Työkaveri ei ainakaan erota niitä. Se on turkulainen ja kysyy: Onk mul kukka soittanu?

Niin ja kirjoittelipa ei-turkulainen ystäväni Marja ala-asteella aineeseensa: “Hän ei virkannut sanaakaan.” Nou problem, Marja meni myöhemmin yliopistoon suomen kieltä ja kirjallisuutta opiskelemaan.

Tässä osoitteessa varsin eloisaa turuksi kirjoitettua juttua: www.turkku.com/blogi Suosittelen käyntiä, ja ehkä tulkkia.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments:
Jaahas, piffattu mainos... eeeiko, ei ol. En ol maksanu yhtikäs. :p

Juu, kyl kiälitairottomat ussest tarttisiva tulkei ko plaravat JukeBlogi. Mut mää harkitte jos vaik tekis piäne sanasto sinne, taik sit ruppeis käyttämä simmossi akronyymei taik muit, misä selitetä mitä sana tarkotta. Et ko asetta rottas siihe sanam pääl ni se selittämine näky.

Katota ny kui kerkke. Ja kukka sivistyny ihmine ei mittä simmossi tiätystkä tartte. :D
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?