Tuesday, December 13, 2005

 

Elvispen

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Selailin ruotsalaista lehteä. Silmiin osui “ ELVISPEN “. Kulmakarvani kohosivat. Mikä ihmeen Elviskynä? huudahdin mielessäni, kunnes aivot ehtivät käsitellä tietoa. Englanti oli päällimmäisenä, mutta hiukan syvemmältä sain tajun siitä että ruotsin kielessähän kynä on en penna. Piti hakea aivojen tiedostoista ruotsin systeemi. Sana järjestyi uudelleen, tuloksena EL - VISPEN eli sähkövatkain.

Kielitunneilla opiskelijoita ohjatessani törmään aina siihen että kohdekieltä katsotaan ja kuunnellaan omasta äidinkielestä käsin, eikä etsitä opiskeltavan kielen systeemiä. Ainoa kunnollinen tapa oppia vieras kieli on hyväksyä sen kielen sanasto, ääntäminen ja lauserakenteet. Muuten jäädään tönkkokieleen tai ei avata suuta ollenkaan.

Ei jääkiekkoa pelata jalkapallon säännöillä. Ruotsia ei puhuta englannin kielen säännöillä eikä englantia suomen systeemillä. Tai no hyvää yritystä tietysti esiintyy. Hui olkoon että karmaisee kuunnella ranskaa, italiaa - mitä tahansa suomeksi äännettynä. Onneksi ei tarvitse ainakaan omien kurssilaisten kanssa tuollaiseen alistua. Minun tunneillani opiskellaan kunnolla!

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?