Friday, November 04, 2005

 

Z kirjain

Suomalainen sanoo Zorron ts:llä kuten pizzan. Espanjalaiset ääntävät sen samalla äänteellä mikä on th:n paikalla englannin sanassa nothing. El zorro eli kettu on Etelä-Amerikassa s-äänteellä "sorro". Versioita siis löytyy Tsorro, Sorro, Thorro... Z on aika kiva kirjainmerkki. Englannin aakkosien viimeinen kirjain. From A to Z on sama idea kuin suomen A:sta Ö:hön.

Oppilaani ovat enimmäkseen suomenkielisiä. Olen tekemisissä ihmisten kanssa jotka ovat oppineet koulussa että z on Tseta ja se äännetään kuten sanassa pizza/pitsa. Niinkuin kurpitsa. Se auttaa italian tunneilla (jonkin verran) ja saksan tunneilla, mutta englannin tunneilla on vaikeaa puuhaa saada perille tieto että z edustaa vain yhtä äännettä. Zero ei ole Tsero. Se alkaa sillä samalla soinnillisella s:llä joka on sanan easy keskellä. Sama juttu ranskan kielessä.

Miten voi olla niin että aivot eivät ota vastaan tuota tietoa? Suuri osa opiskelijoista on aivan kuin oman kielen vankeja. Se joka osaa olla maassa maan tavalla ja kielessä kielen tavalla on aikamoinen kosmopoliitti ja kameleontti.

Kieltenopettaja Rita

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?