Saturday, November 19, 2005

 

Porukat

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Kun opiskelin fonetiikkaa Helsingin yliopistossa opiskelutoveri Jarmo kävi viikonloppumatkalla Tampereella kavereita moikkaamassa. Palattuaan hän naureskeli sympaattisesti tamperelaisten viljelemälle sanalle “porukat”. Porukat on hauska ilmiö. Hetken aikaa naurettuamme Jarmo sanoi että hänestä “jengi” on paljon luontevampi sana. Ahaa, ei hän ollutkaan käsittänyt mitä sana pitää sisällään. Valistin sen tarkoittavan “mun vanhemmat”, “faija ja mutsi”. Kyllä hänellä kulmakarvat kohosivat. “Ihanko totta?” No ihan totta. Tamperelainen r-äänne keskelle. PoRukat. Täryllinen r-äänne, kuten fonetiikan opiskelijoina tiesimme.

Fonetiikka = tiede joka tutkii miten kieltä äännetään ja kuullaan.

Ei luotettavaa kielitaitoa luonnonmenetelmällä saavuteta. Tarvitaan myös tietoja. Tampereen puheenparresta en osaa paljon sanoa pääkaupunkiseudulle juurtuneena, ja aika lailla suomen kielestäkin vieraantuneena, mutta heitän silti ilmoille tamperelaisen adjektiivin “läyhänen”. En rohkene sen paremmin suomentaa kuin että jotain negatiivista se on. Voidaan käyttää manailuun: “On se niin läyhänen juttu!”

Se on moro! Ääntämisohje /sommoro/ Käännös = Adios.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments:
I don't undersatnd you but i think is very nice blog.
 
Wow! A comment from a Mexican lady who lives in Santiago, Chile! I visited your blog, and read about your birthday party and your trip to Disneyland and suchlike. Very nice. All in the Spanish language. I learnt the word "cumple" for birthday from your blog.

Very funny you should see my blog on a day when I had just written about the dialect of my native town Tampere. I don't think it would have helped, had I written about anything really. If you don't understand Finnish, you can't read it anyway, right?

!Muchas gracias por tu visita, Alcon!

Rita

Bytheway, me gusta Mexico. Tengo un amigo mexicano aqui en Finlandia.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?