Friday, November 25, 2005

 

Äännä se kirottu suhuässä!

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Aah - Ihania täyttymyksen hetkiä! Kuuntelen kun yksityisoppilas tuottaa italian lauseita kauniisti ääntäen ja sulavasti. Kaikki äänteet kohdallaan. Che bella musica!

Mutta palataanpa tuota edeltävään kärsimykseen. Kerron tarinaani samalla kun siemailen kyynelillä ja hiellä laimennettua Caffelatteani, istuessani italian oppilasta vastapäätä.

Sama tilanne kuin niin usein kielten oppitunneilla. Seli seli, valitusta, selitystä, kato kun mä en voi, joo mutta kun, miks sä oot laittanut tähän niin vaikeita sanoja, tääkin on tahallaan järjestetty, kato kun mä oon 20 vuotta käynyt italian tunneille työväenopistossa ilman suhuässää, suomalaisen kieli ei taivu, mä en KUULE sitä suhuässää...

Nojaudun pöydässä uhkaavasti eteenpäin ja vaadin oppilasta lopettamaan vastaanpanemisen. Korotan ääntä, huidon käsilläni, määrään että hänen on äännettävä se kirottu suhuässä! Miksi sinun muka on KUULTAVA se äänne? Senkun muodostat sen suullasi kuten olen tuhat kertaa sanonut, ja kuten olet tuhat kertaa tehnyt. Saat suhuässän suomen sanoista SHOKKI ja SHAKKI tai saat sen englannin sanasta CASH. Ota se! Tartu siihen! Jos heitän sinulle pallon eihän se sinuun jää kiinni ellet ota sitä itse. Eivät sanat tartu ellet sinä tartu sanoihin. Vaikka olisit sokea ja kuuro pystyt sanomaan suhuässän kun sen itse sanot. Lakkaa selittämästä! Miksi tuhlaat meidän molempien aikaa?

Kielitaito ei tule ulkopuolelta. Kannettu vesi ei pysy kaivossa. Sanat on sanottava itse. Voimat on suunnattava harjoitteluun ja keskityttävä oppimiseen.

Hämmästyttävän monet opiskelijat käyttävät voimiaan oman oppimisensa tai opetuksen estämiseen.
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments:
Juuri tuo on totta. Sitä keksii vaikka minkälaisia selityksiä itselleen, kuitenkin sillä aikaa voisi oppia vaikka jo monta uutta vieraskielistä sanaa.

Hämmästyttää se kun joku oppii parissa kuukaudessa puhumaan esim. italiaa, kuten tv:n Talo Italiassa kurssilla. Vaikka motivaatiosta se kaiketi suurimmaksi osaksi on kiinni.
Tietysti esim. kouluja käymättömälle savolais-mummolle se voi olla tosi vaikeaa, ainakin aikaa vievää!
 
Olet oikeassa. Aika tuhlaantuu selittämiseen.

Talo Italiassa ihastutti ja kauhistutti minua. Kurssilaiset saivat käyttökelpoisen kielitaidon itselleen, mutta kunpa joku olisi ohjannut heitä oikeaan ääntämiseen. Italian kielessä on ihan yksinkertaiset ääntämissäännöt, esimerkiksi sanapaino viimeisellä äänteellä näkyy kirjoituksessa, Città, lunedí, università, perché...

Kun lopussa on aksentti, sanat sanotaan painottaen viimeistä äännettä. Talo Italiassa kurssilaiset eivät tuota tienneet eikä heitä korjattu kun äänsivät väärin.

Ei menisi läpi minun kursseillani. P-ke LE, paino viimeisellä tavulla.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?