Thursday, November 24, 2005

 

Lukihäiriö onkin lukietu

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tajusin taas englannin tunnilla mikä voimavara lukihäiriöinen oppilas on kielitunnilla. Häneen eläytymällä muutkin voivat lakata tuijottamasta harhaanjohtavia kirjaimia ja KUUNNELLA äänteitä.

Kotitehtävä oli kerätä sanoja joissa esiintyy G-kirjain ja tarkastella miten se ääntyy. Ryhmän lukihäiriöinen sanoi ensimmäiseksi sanaksi juniper, mistä aukesi ovi siihen mikä on äänne ja mikä on kirjain. Englannin j lausutaan samoin kuin g sanoissa George, digital, orange.

Kunpa minulla olisi lukihäiriöisiä joka kieliryhmässä. Olisi syy irrota häiritsevistä kirjainsymboleista. Tulisi uutta ytyä ääntämisen opetukseen englannin ja ranskan tunneilla. En tietenkään ole heittämässä kirjaimia ja ääntämismerkkejä kokonaan pois, mutta visuaaliseen puoleen keskittyminen estää kuulemasta kunnolla. Silmät kiinni ja korvat auki!

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Minulla on nyt 12 tilaajaa. Eilen oli 10. Jos on jouluna 100, jatkan tämän blogin kirjoittamista.

Comments:
Hyvä huomio! Joskus on tullut mieleen, että runouden kirjoittaminen vaatii tietynlaisen lukihäiriön (monestihan on niin, että lukihäiriöiset hahmottavat sanat omalla tavallaan - usein hyvin luovasti).

Tämä näkyy hyvin esimerkiksi vieraskielisten- tai sivistyssanojen muistamisessa. Joku luokalta muistaa kaiken vähän sinne päin, mutta ei koskaan kokonaan; hänen ehdotuksensa saattaat herättää luokkakavereissa ja opettajissa hilpeyttä... Onkohan runous samassa mielessä "väärin" kirjoittamista.
 
Lukihäiriö on varmasti medikalisaation rinnakkaisilmiö, jos ei sitten sitä itseään. Lukihäiriötä on ollut aina, ja kaikkialla, mutta diagnoosi on puuttunut. Sitä oli vaan laiska, tyhmä, tai vailla motivaatiota :)

Itsellänikin on aina ollut jonkinlainen häiriö. Mutta olen kokenut sen suunnattomaksi voimavaraksi. Mikä ei ole vaikeaa, siihen et keskity. Ja mihin et keskity, se ei kasva suureksi.

Ei tee tiukkaakaan lukea kahta suurta kirjaa päivässä, ja vaikkapa väitellä sisallöstä viikko. Mutta toisin oli vielä parikymmentä vuotta sitten. :)

Cin cin!

http://anthony.vuodatus.net/
 
Kiitos oivaltavista kommenteistanne, arvon herrat. Aion välittää niitä opiskelijoilleni.

Hyvä että laitoit osoitteen, Anthony, tuosta coach-markista ei pääse suoraan klikkaamalla blogiisi vierailulle. Telemakhosiin pääsee.

Rita
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?