Tuesday, November 29, 2005

 

Kirjojen ja kirjaston lumo

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Milloin kävit viimeksi kirjastossa? Olen aina rakastanut kirjakauppoja ja kirjastoja, lukemista ja kirjoittamista. Pikkukirjastoissa on oma erityinen tunnelmansa, isoissa tietenkin enemmän valkoimaa. Muistelen erästä kirjastoa joissa oli samassa huoneessa kaksi tasoa. Jännittävät kutsuvat kierreportaat johtivat ylätasanteelle. Tikkurilan entisestä kirjastosta muistan uima-altaan tapaisen syvennyksen keskellä lattiaa. Ekan kouluni kirjastosta lainasin lapsena mieltä kiehtovan tarinan joka vei minut päähenkilöiden mukana vaatekaapin peräseinästä tarujen maailmaan. Tiedät varmaan mistä puhun.

“Lukevista lapsista tulee lukevia aikuisia.” sanotaan viimeisimpien Alueuutisten sujuvasti kirjoitetussa pääkirjoituksessa. Näin on, ja niille lapsille joille luetaan lapsina satuja, kehittyy parempi mielikuvitus kuin TV:n valmispiirrettyjä katsoville. Miten mukavaa onkaan lukea lapselle. Olen lukenut lukemattomia kirjoja lukemattomille lapsille ja aina nauttinut siitä. Olen lukenut suomeksi erinäisille pojille ja tytöille, englanniksi aika monille, ranskaksi tytölle joka purskahti nauruun yhtä hankalaa sanaa tapaillessani Prinsessa Ruususessa... hah haa... huomattakoon että kaikki muu kelpasi. Italiaksi luin 18-vuotiaana paljonkin ääneen kun olin pikkutytön hoitajana Milanossa. En ole tavannut lasta joka ei haluaisi kuunnella satuja.

Vinkki kieliä harrastaville: Kirjastojen lasten- ja nuortenosastolta löytyy erikielistä luettavaa. Ranskan opintoihin voi saada piristystä kun lukee vaikka Punahilkan, oh grand-mère, comme tu as de grands yeux! (Miksi sinulla on niin suuret silmät?)

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?