Sunday, November 13, 2005

 

Isänpäivä-latinaa

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Isänpäivän kunniaksi tässä yksi isäni lempisanonnoista.
“Hän hoiti asiat kuin mies - hän syytti vaimoaan.”

Isällä oli koulussa (ennen minun syntymääni you understand) latinaa. Sieltä seuraava muisto. Oli ollut latinan kokeet ja pojat vertailivat kokemuksiaan luokan oven ulkopuolella. Yksi poika oli ilmeisesti osannut ihan kaiken kun muut siinä manailivat osaamattomuuttaan. Sitten tämä latinataituri kuitenkin huudahti: Jaa, mutta pojat, sitä en käsittänyt mikä se ylänurkan NOMEN SCRIBENTIS oli! Sanat tarkoittivat “kirjoittajan nimi”, ja siihen piti osata merkata oma nimi.

Nomen est omen. Perinteinen tulkinta: Nimi on enne. Latinan kokeissa luullun arvaamis-osiossa Nomen est omen = Nomen syö omenaa.

Isän latinantunneilta on peräisin seuraava juttu, johon esipuheeksi mainitsen että C-kirjaimen ääntymisestä on aina epäselvyyttä; k vai s, niinku KOKA KOLA vai SOSA SOLA. Noilta edellisen vuosisadan eli 1900-luvun koulupojilta meidän päiviin minun mielessäni säilyy SISERO SOITTI SELLOA vai KIKERO KOITTI KELLOA?

Kysyin iranilaiselta ystävältäni onko Iranissa isänpävä. Hän on asunut Suomessa 5 - 6 vuotta ja muistelee että isänpäivä eli ruze pedar on tänään. Tutustuin mainittuun ystävääni Suomen maaliskuussa juuri ennen Iranin uutta vuotta. Heillä vaihtui vuosi 1384 meidän aikaa 21.3. Vuoden eka kuukausi on Farvardin, joka vastaa horoskooppina oinasta.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?